image1 image1 image1

Ontwikkelen van smaak

zuurstof

Je hoort het wel vaker, een fles Whisky die voor tweederde leeg is moet je eigenlijk overgieten in een kleinere fles om het smaakprofiel te beschermen tegen de reactie met zuurstof. Op het moment dat een fles voor het eerst ontkurkt wordt enĀ er een dram uit wordt geschonken, komt er meer lucht en dus zuurstof voor in de plaats. Het gevolg, de aanwezige zuurstof kan gaan reageren met de in de Whisky aanwezige geur en smaakstoffen. Oxidatie noemen we dat, zoals ook het roesten van ijzer en het groen uitslaan van koper onder oxidatie vallen. Best agressief spul die zuurstof.

Nu heb ik het afgelopen jaar een leuke verzameling aan flessen opgebouwd en bijna alles is ook open gegaan. Van sommige flessen heb ik nu het voornemen ze later aan mijn kinderen na te laten, anderen zijn nog gesloten om er later zelf nog van te genieten. Maar goed, het gaat dus om de open flessen, de flessen dus waar meer zuurstof bij gekomen is. Zijn die nu veranderd van geur en smaak?

Het kan natuurlijk aan mij liggen, aan de ontwikkeling die ik zelf doormaak als Whiskyliefhebber. Mijn ervaring is groeiende en daarmee wellicht ook de herkenning van smaakverschillen maar toch, ik merk inderdaad subtiele veranderingen. Niet zozeer in de standaard bottelingen van de distillery's. De masterblenders hebben hun stinkende best gedaan een massief smaakprofiel neer te zetten en een beetje zuurstof slaat dat profiel niet uit het lood. Juist bij de onafhankelijke bottelaars en dan met name bij de Hogshead rijpingen, daar kom ik subtiele veranderingen tegen.

BenNevis

Eerder proefde ik het al bij mijn Tullibardine en Inchgower uit de Helen Arthur Single Cask Collection en nu, nu ik aan een glaasje 13 yo Hogshead gerijpte Ben Nevis uit de Le Puits a Whisky lijn van Jean Boyer zit, nu heb ik het weer. Ik heb er een theorie over die ik graag met jullie wil delen. Ik ben dan ook heel benieuwd naar jullie reactie's.

Het gebruik van Hogsheads zorgt voor een kleinere invloed van het hout en dus een zuiverder smaakpallet van de distillery. Het lijkt er bij deze drie Whisky's op dat de aanwezige zuurstof in de fles juist deze smaken nog wat extra laat ontwikkelen. Ik krijg de kans het te proeven vanwege de dunnere beschermingslaag van het hout.

Moet je dan inderdaad kiezen voor het beschermen van de Whisky door deze in kleinere flessen te gieten? Natuurlijk kun je daar voor kiezen, zeker als je het smaakprofiel echt wil beschermen. Daarbij is het dan maar weer de vraag in hoeverre dat lukt. De geest is immers uit de fles en er is bij opening al wat zuurstof voor in de plaats gekomen. Samples bewaren om later nog eens van te genieten, jazeker! Verder? Ik vind het wel mooi dat mijn smaakbeleving langzaam verandert met de flessen. Wellicht dat het op de lange duur te veel verandering geeft op de Hogshead gerijpte onafhankelijken maar tegen die tijd zijn ze echt wel leeg.

Dat brengt me trouwens nog even in gedachten terug naar Schotland, naar die avond bij Alistair en Winifred. De avond waar een 16yo Lagavulin al minimaal 12 jaar geopend me compleet verraste. Natuurlijk enkele zeer herkenbare Lagavulin trekken maar daaronder leek het wel of juist de zoetere tinten in de spirit zich versterkt hadden. En ik, ik was weer een prachtige ervaring rijker.

Share
comments
2020  Whisky Oss