image1 image1 image1

Gevolgen voor de whiskyliefhebber

wisselkoersen

Even een stukje actualiteit. De Europese Centrale Bank gaat in de komende anderhalf jaar maandelijks €60 miljard aan leningen opkopen bij banken om de economie te stimuleren en de inflatie aan te jagen. In totaal wil dat zeggen dat er €1140 miljard geïnvesteerd wordt door Europa. Gisteren werd dit nieuws bekend en direct was er reactie op de beurzen. Niet alleen op de beurs, ook bij de gezamenlijke munteenheid zijn er direct gevolgen zichtbaar. De waarde van de Euro daalt en wat betekent dat dan voor ons Whiskyliefhebbers?

Een lage Euro is vooral gunstig voor de export van eigen producten. Voor de import vanuit bijvoorbeeld Schotland, met een sterke Pound, zou het zomaar eens kunnen betekenen dat we ook om deze reden meer gaan betalen voor ons glaasje gerstedistillaat. Daar komt dan nog eens bij dat een reisje naar de overkant van de Noordzee per definitie duurder uit zal vallen dan bijvoorbeeld een jaar geleden. Waar we eerst nog konden rekenen met €1,20 per Pound gaan we nu ruim over de €1,30. Reken maar eens uit wat dat scheelt op je vorige reiskosten...

Hoe zit het in deze context met de mensen die in whisky geïnvesteerd hebben? Zijn die vaten of flessen nu in waarde gedaald of blijft de betaalde €-prijs die waarde wel houden? Voor nieuwe investeerders zal het zeker een keer extra nadenken betekenen voordat ze een vat gaan kopen in Schotland... Ook de onafhankelijke bottelaars zullen nu wellicht meer Euro's kwijt zijn voor de aanschaf van goede vaten.

Ik ben benieuwd naar wat wij als liefhebbers hiervan gaan merken. Voor de algehele Europese economie kan het best een nuttige ingreep zijn van de ECB, voor de Whisky-economie...? Ik heb mijn twijfels.

Share
comments
2020  Whisky Oss