image1 image1 image1

PX Cask

Er worden vele verschillende vaten gebruikt om whisky een bepaalde smaak te geven. Soms wordt er een double maturing toegepast. De whisky wordt dan alleen de laatste periode in een andere cask gedaan om een mooie ‘finish’ te creëren.  Bourbon, port en sherry zijn veel gebruikte vaten. Vele varianten van de eerder genoemde soorten staan met regelmaat op het etiket van een malt whisky.

De laatste tijd heb ik van meerdere malts mogen genieten, die wat tijd in een PX Cask hebben doorgebracht. Maar wat is PX of wel Pedro-Ximénez nu eigenlijk? Sherry…. veel meer dan dat wist ik ook niet, dus ben ik er eens wat over gaan lezen.

Pedro-Ximénez is een witte druif die voornamelijk gebruikt wordt om een gelijknamige sherry van te maken. De druif wordt voornamelijk verbouwd in Spanje en wel in de Denominacion de origen. Er gaan verschillende verhalen over de oorsprong van de druif. Eén van de verhalen is dat de druif in de 16e eeuw zou zijn meegenomen uit Nederland door een soldaat van Karel V genaamd  ‘Pedro Siemens’.

PX  sherry is een uitzonderlijk zoete sherry met een bijna ondoorzichtige donker bruine kleur. Door de druif eerst 10 tot 15 dagen in de zon te laten drogen alvorens  deze ‘rozijnen’ te persen, wordt de basis van deze sherry gemaakt. Door de wijn langere tijd op eikenhouten vaten te laten rijpen ontstaan er fruitige aroma’s van vijgen en noten en bovenal rozijnen.

De uitstekende kwaliteit van de PX sherry is gelukkig niet onopgemerkt gebleven bij meerdere distilleerderijen. Door een whisky een double maturing te geven met een PX Cask, komen ook deze geweldige aroma’s in de desbetreffende whisky.

Enkele voorbeelden van malt whisky’s met een PX finish:

Laphroaig PX Cask

Benriach 15 yr Pedro Ximénez sherrywood finish

Lagavulin Distillers edition 1995

Millstone 1999 PX Cask (NL)

Share
comments
2020  Whisky Oss