image1 image1 image1

De eerste fles van 2015

Untitled

In de laatste blog van het afgelopen jaar vertelde ik jullie al over de ontstane voorliefde voor onafhankelijk gebottelde Whisky. Het zal dan ook geen verrassing zijn dat mijn eerste aankoop van dit jaar ook weer in dit rijtje past. Wel van een andere bottelaar dit keer en een Whisky die ik nog niet eerder in mijn collectie had. Of tóch?

Ja dus! ik was afgelopen jaar namelijk in de zeer gelukkige omstandigheid mee te mogen doen met de eerste Facebook tasting die door The Arran distillery werd gehouden. Na een oproep op het sociale medium en een mailtje naar de distillery kreeg ik de bevestiging dat ik was ingeloot. Enkele weken later bracht de koeriersdienst mijn proefpakketje met daarin de 10yo, de 14yo een 9 Chateau Margaux rijping en een 3 jarige geturfde Whisky. De laatste twee liggen nog steeds te rijpen en dit waren dus echt samples vanuit de vaten.

Een prachtig event om aan mee te mogen doen en naar later bleek was ik één van de twintig deelnemers in de wereld... Mijn interesse in Arran Whisky's was gewekt al moet ik bekennen dat die interesse al bij het Pot Still Festival ontstaan was met het proeven van de White Wizard en de Dark Lord. Lees hier meer over de Facebook Tasting.

Goed, een nieuwe fles van een onafhankelijk bottelaar, afkomstig van The Arran... Een logisch gevolg van gebeurtenissen van afgelopen jaar.

 Untitled

Deze 12yo Arran werd gebotteld in de McGibbon's Provenance lijn, een onderdeel van Douglas McGibbon & Co. Dit familiebedrijf is in 1949 opgericht door Fred Douglas Laing en wordt geleid door zijn zoons Fred en Stewart. Het bedrijf is vernoemd naar "Auld Douglas" McGibbon , voormalig stillman bij de in 1929 gesloten Lochindaal Distillery op Islay en grootvader van de echtgenote van Fred Douglas Laing. Men houdt zich bezig met het op de markt brengen van "special and premium blends" en single malts in de Provenance lijn.

  • Neus: Een frisse geur van citrusvruchten afgewisseld door een vleugje honing
  • Smaak: Licht kruidig van kaneel en zoethout. Iets wat ik ook tegenkwam bij de Facebook tasting en me dus typisch Arran lijkt te zijn. Verder een mooi zoetje van honing, ietwat moutig.
  • Body: Niet heel vol maar zeker prettig.
  • Afdronk: Prettig van lengte, zoetig van zoethout, honing en vanille. Met name zoethout blijft lang hangen.

Al met al is ook dit weer een mooie aanvulling op mijn collectie. Zonder heel veel diepgang en complexiteit scoort deze toch met gemak een ruime 8 in mijn beleving.

 

 

Share
comments
2020  Whisky Oss