image1 image1 image1

Bottleshare #1, de conclusie

Untitled

Het is al weer even geleden dat we jullie vertelden over het delen van een wat duurdere fles Whisky, 15 oktober om precies te zijn. Een fles 21yo Longmorn van onafhankelijk bottelaar Malts of Scotland werd verdeeld over 7 porties om er zo met meerdere mensen van te genieten. Niet alleen het genieten stond voorop. Het ging er ook om dat het een mooie manier is een duurdere fles te proeven zonder er het volledige bedrag voor te moeten betalen. Hoe is dit experiment nu eigenlijk verlopen?

De ervaringen met deze Longmorn liepen behoorlijk uiteen. Er waren deelnemers bij die deze toch wel erg lekker vonden maar er waren er ook die hem ontzettend tegen vonden vallen. Wat mij vooral bij is gebleven is de geur tijdens het verdelen van de fles in de porties. Appeltaart die gevuld is met boerenjongens.

Ook bij de anderen kom ik in de commentaren het zoetige karakter van de neus tegen. "Een scherpe neus voor de leeftijd, explosief, zoet fruit, rozijnen" en ook "banaan en caramel" komen voor in de beoordelingen. Opgemerkt wordt ook dat de neus bij toevoeging van water snel verloren gaat. Erg jammer!

20141015-DSC_0142 

De smaak van deze Whisky is volgens sommigen vrij zacht, anderen vinden hem toch wat scherp. Hier zit ook een duidelijk verschil in wat men vindt van het toevoegen van wat water. Voor de ene persoon is het een prettige toevoeging om de scherpte er wat af te halen. Voor anderen is het toevoegen van water een groot nadeel bij deze malt. Het zoete karakter komt ook in de smaak wel weer naar voren, samen met een peperige smaak langs de tong. De body had wat mij betreft wat voller mogen of misschien wel moeten zijn voor een Whisky van deze leeftijd.

Over de afdronk zijn de deelnemers het wel eens. Een zeer korte afdronk en ook dat is erg jammer voor een 21yo Longmorn.

Al met al kunnen we stellen dat dit experiment goed is verlopen. Niet de Whisky nou zo heel goed was, helaas. Het echte genieten zullen we wellicht moeten bewaren voor een volgende bottleshare. Het voordeel van deze bottleshare is wél dat we nu weten dat we allemaal niet het volle pond betaald wilden hebben voor een fles. Een belangrijke conclusie van de eerste bottleshare. Nu maar eens gaan plannen voor een tweede editie?

Wil je nog eens teruglezen hoe deze actie in oktober startte, kijk dan hier.

Share
comments
2020  Whisky Oss