image1 image1 image1

Vier belangrijke Whiskyregio's

Schotland, land van films als Highlander en Braveheart. Land ook van Kilts en Haggis. Voor ons is Schotland echter vooral het land van een grote hoeveelheid Schotse Single Malts met voor elk gedeelte van Schotland geheel eigen eigenschappen. De bekendste Whiskyregio's zijn daarbij The Highlands, The Lowlands, Speyside en Islay. Lees verder om wat meer te weten te komen over een aantal bekende whisky's uit deze streken.

Op het fotootje zie je dat er nog twee regio's vernoemd staan. The Islands en Campbeltown zijn ook zeker de thuisbasis van een aantal mooie Whisky's maar de meest aansprekende Single Malts komen toch wel uit de andere vier streken.

Hieronder zie je een foto met fleskurken van 4 totaal verschillende Whisky's elk uit één van de vier streken. Herken jij ze?

 

Kurken

Ik zal je helpen...

Onder A herkennen we de afbeelding van het eiland Islay. Uit de tekst "The original Islay malt" en het jaartal 1779 kun je dan raden dat het hier om Bowmore gaat. Naar men zegt de oudste distillery op het befaamde eiland. De Bowmore Whisky's staan bekend om het licht getrufde karakter. Zoals ze op de website vermelden: "We carefully smoke our malt in a peat-fired kiln, just as our ancestors did over 200 years ago".

De kenners zullen onder B een zeer bekende Speyside Distillery herkennen. "The single malt that started it all", de eerste legale distillery in het Speyside gebied. We hebben het dan over The Glenlivet. De betreffende kurk is afkomstig van een prachtig product van deze distillery. Een 16-jarige Nadurra (Gaelic voor natural ofwel natuurlijk) die gebotteld is in 2007. Deze Cask Strength Whisky met een alcoholpercentage van maar liefst 59,7% is ondanks dit hoge percentage zo zacht dat hij zonder toevoeging van water zeer goed te drinken is. Het mooiste eraan is dat ie bij mij in de kast staat.

Een distillery die ik inmiddels als één van mijn favorieten beschouw is de distillery van kurk C. Het jaartal 1797 is het jaar dat de in The Highlands gelegen Glen Garioch distillery werd opgericht. In 2009 kreeg het assortiment van Glen Garioch een nieuw uiterlijk met bredere flessen en herkenbare etiketten. Dat is echter niet de enige verandering die de Whisky's hebben doorgemaakt. De editie's tot en met 1995 zijn nog geproduceerd met op turf gedroogde gerstemout. De editie's na 1997 missen de turf maar blijven zeker karaktervol!

Kurk D tenslotte is de kurk die afkomstig is van Lowland distillery Auchentoshan. De drie op het logo afgebeelde stills staan voor het feit dat Auchentoshan de Spirit produceert met een drievoudige distillatie waar de meeste andere distilleries de spirit na 2 maal distilleren aflaten in de vaten. Het resultaat van deze drievoudige distillatie is een zeer kenmerkende zachtheid in de diverse varianten.

Naar mijn idee kun je iedere whiskydrinker een passende dram aanbieden als je in je voorraad uit elk van deze streken een mooie fles hebt staan.

 

Share
comments
2020  Whisky Oss