image1 image1 image1

Wat eet jij met Kerst?

Untitled

December 2014, het jaar zit er alweer bijna op. De maand waarin men terugkijkt op wat er het afgelopen jaar gebeurde en de maand waarin de goede voornemens voor het komende jaar langzaam naar voren komen. Voor velen start nu ook de zoektocht naar wat men met Kerst op het menu zal zetten. Wij hebben inmiddels al een paar mogelijkheden op de site staan en nu hebben we ook nog iets voor bij de koffie gevonden (dank je Richard Timmers).

Het hoofdmenu zou kunnen bestaan uit een heerlijke, met whisky ingespoten, beenham zoals Lisette van Megen hier beschreef. Enkele soorten groente erbij, een mooi gefrituurde portie aardappelproducten, eventueel nog een mooie saus erbij waar dezelfde whisky in verwerkt is als in de ham. Dat zou me zeker niet verkeerd lijken!

Untitled 

Het nagerecht zou dan een punt van Islay Bart's Whisky Cake kunnen zijn met daarbij een bol vanille-ijs én warme kersen. Een bom van zoete gedroogde vruchten en dan het vanille-ijs dat de vanille uit een mooie Bourbon rijping kan versterken. De warme kersen kunnen ook een hele mooie aanvulling zijn op het geheel.

whiskycake2 

En dan, als het toetje weer een beetje gezakt is en het tijd geworden in voor een kop koffie, dan wordt het tijd daar zelfgemaakte whiskytruffels bij te serveren. Simpel te maken maar oh zo lekker. Volg dit receptje en je zet je gasten (of gewoon jezelf) een heerlijke traktatie voor.

INGREDIËNTEN

  • 75 g boter
  • 75 ml slagroom
  • 240 g pure chocolade
  • 20 g whisky
  • 50 g gemalen pistachenoot (of een willekeurig andere afwerking als cacao poeder, hagelslag etc.)

BEREIDINGSWIJZE

Verwarm de boter met de slagroom op laag vuur tot het mengsel goed warm is. Roer er van het vuur af de stukjes chocolade door en laat deze al roerende smelten. Voeg de whisky toe en laat het mengsel circa 2 uur in de koelkast opstijven. Vorm van het mengsel met koele hand 35 balletjes en rol deze door de gemalen pistachenootjes.

Untitled 

Door bij elk gerecht een andere whisky te gebruiken kun je de smaken per gang extra mooi variëren. Als ik het zo bekijk missen we alleen nog een leuk voorgerecht. Wie wil ons daaraan helpen?

Share
comments
2020  Whisky Oss