image1 image1 image1

Even een juweeltje kopen

Untitled

Soms is het toegeven aan een ingeving totaal geen succes. Als ik alleen al kijk hoe vaak ik al gedacht heb dat het dé tijd was om het winnende Staatslot te kopen... En toch, heel soms is het volgen van een ingeving wél succesvol. Dat had ik dus met deze fles.

De kinderen hadden weer eens een studiedag op school, mijn vrouw kan haar werktijden zelf indelen en ik was zelf vrij. Bij een vorig bezoek aan Nijmegen hadden we al een winkel gezien waar de kids wat spaargeld wilden besteden. Laat dat nu net een winkel zijn die aan de Lange Hezelstraat ligt en laat daar ook Versailles Dranken gevestigd zijn...

Eerst maar eens gewoon met z'n vieren naar de betreffende speelgoedzaak. Ja hoor, de kinderen vonden wat zij zochten. Een tussenstop voor een kop koffie en dan is het voor mij toch tijd om even bij Versailles binnen te lopen. Ik leg Caecil Gerrits mijn voorwaarden voor. Maximaal €50,00 en minimaal 46% alcohol. Unchill filtered en liefst natuurlijk van kleur. Caecil loopt met me langs diverse flessen en er komt veel moois voorbij kan ik je zeggen. En toch, ondanks wat me allemaal aangewezen wordt, blijft mijn interesse uitgaan naar het schap met flessen met donkergoene etiketten. Diverse flessen onder de €50,00 en ook de andere voorwaarden klopten.

Untitled 

Midden in de rij stonden ze, de twee flessen waar ik mijn keuze uit zou maken, een Ben Nevis en een Longmorn. De bottelaar in kwestie: Douglas of Drumlanrig, merk onder de vleugels van het Douglas Laing concern en bottelaar van een aantal zeer mooie distilleries als Littlemill en Port Ellen. Het werd de 1999-2009 Longmorn. Single Cask, gerijpt in refill Hogshead met casknummer 5399 en met 342 andere flessen gebotteld op 46%. Tijd voor de notities:

Untitled

Kleur: Normaal noem ik de kleur niet specifiek in mijn notities maar hier maak ik graag een uitzondering aangezien dat een reden was voor de aanschaf. Een mooie goudgele kleur en dat voor een refill Hogshead en na slechts 10 jaar rijping. Het vat heeft daar dus werk gedaan. Hopelijk wordt mijn vermoeden bevestigd.

Neus: Een fris aandoende neus met wat citrustinten, een beetje rook en een zoetheid die doet denken aan boterbabbelaars.

Smaak: Voor een nog jonge Whisky heeft deze Longmorn een volle smaak. Een beetje honing, een beetje kruidig, een beetje rokerig en ook in de smaak weer een boterbabbelaartje. Mooi in balans.

Finish: In de afdronk bemerk ik de relatief korte rijping. Absoluut prettig maar had iets langer gemogen.

De kleur en het vleugje rook in de neus en de smaak verraden de bewerking van het vat voorafgaand aan de rijping. Het hout is met aandacht en beleid gecharred en het resultaat is prachtig. Al met al ben ik heel blij met deze aankoop. Ik hang er in ieder geval een score van 86 aan ondanks de relatief korte finish.

Share
comments
2020  Whisky Oss