image1 image1 image1

Een ander graan maar een prachtig distillaat

Untitled

Normaal gesproken ben ik echt iemand van de gerst Whisky's. De suikers die uit deze graansoort vrijkomen, zorgen bij de gisting en de rijping nou eenmaal voor een samenspel tussen geuren en smaken dat ik zeer kan waarderen. Aan de andere kant ben ik nog te weinig bekend met echte graan Whisky's, enkele Bourbons daargelaten. En ja, de Millstone 100 Rye, die had ik ook al eens geproefd. Nu stond deze afgelopen keer in een line up van onze proefavond en ja, aan deze rogge Whisky zou ik wel kunnen wennen.

Dat laatste is overigens een understatement en ook bij de andere aanwezigen viel dit prachtige product uit de ketels van Zuidam Distillers B.V. in de smaak. Bij het opruimen bleek er namelijk nog net genoeg in de fles te zitten voor Peter en mezelf om te proosten op weer een gezellig avondje Whisky proeven. Nog even nagenieten noemen we dat.

Untitled 

Zoals je op het etiket kunt zien staat de 100 in de naam voor een aantal zaken. Het alcoholpercentage van 50% wordt vertegenwoordigd door de term 100 proof. Er is voor 100% gebruik gemaakt van graansoort rogge. Nog een belangrijk gegeven is het feit dat deze Whisky minimaal 100 maanden rijping heeft doorgemaakt op nieuwe Amerikaans eiken vaten. Ons exemplaar heeft een rijping van maar liefst 121 maanden achter de rug.

Een prachtig kruidige neus die wat lijkt op die van een oude jenever. De smaak die volgt is vol en romig. Ik kom kruiden tegen die ik in de rest van mijn collectie niet terug vind. Ook de zoete tinten van vanille en honing van het nieuwe eikenhout geven de spirit een mooi karakter. De typische afdronk met ook weer het bijzonder kruidige karakter maken het geheel af. Een score van 85 is absoluut gerechtvaardigd.

SONY DSC 

De visie van Patrick van Zuidam bracht hem op het idee eens een moutbeslag te maken van rogge en daar whisky van te gaan stoken. Bij ons bezoek aan de distillery vertelde hij ons dat dat nog niet zo makkelijk was. De hele andere structuur van het moutbeslag zorgde voor een heftig schuimgedrag in de still maar ook op het vat bleek de spirit zich anders te gedragen. Geduld bleek een schone zaak en gelukkig had de masterdistiller voldoende geduld om ons dit mooie product te gunnen.

Share
comments
2020  Whisky Oss