image1 image1 image1

Waarom wij meer over Whisky weten dan de Schotten

Filmposter NL lowres

Vandaag gaat de documentaire Nederland Whiskyland in première op het "Film by the Sea" festival in Vlissingen. Deze film werd gemaakt door Gwen Jansen en ze beschrijft hierin de bijzondere kanten van de Whiskycultuur in Nederland. Een cultuur die ervoor gezorgd heeft dat de Nederlandse liefhebbers meer kennis hebben over Whisky dan de Schotten zelf. Hoe komt dat dan? Eigenlijk is het best te verklaren met een simpel voorbeeld.

Allereerst feliciteren we Gwen natuurlijk met het realiseren van de film en de reacties die dat in de Whiskywereld oplevert. Drie jaar lang met vol enthousiasme onderzoek doen en liefhebbers volgen in hun hobbybeleving werpt zijn vruchten af met deze première. Iets om trots op te zijn!

Gwen Jansen filmend in Schotland 

Enthousiasme, liefhebbers en hobbybeleving dat zijn wat mij betreft ook de sleutelwoorden in de redenering over onze kennisvergaring. Het enthousiasme om dingen uit te proberen, de wil om geuren en smaken te ontdekken en herkennen en het delen van opgedane ervaringen met anderen. Dát is wat ons allen kennis brengt.

Afgelopen week had ik zo via Facebook contact met Ruud Linnenbank. We hadden het over samples en al snel werden we het met elkaar eens dat we wel wat monsters konden uitwisselen. Twee dagen later ontving ik via de pakketdienst ven TNT een doosje met daarin een aantal mooie samples:

  • Balvenie 14yo Caribean Cask
  • Aberlour 2001 White Oak
  • Strathisla 22yo Scott's Selection 1989/2011
  • Ben Nevis 1992, Signatory Vintage Cask Strength, Cask #2804
  • Craigellachie 2002, The Ultimate, Cask #900069

Untitled 

Vandaag gaat er een doosje retour met een aantal leuke samples uit mijn collectie. Het delen van samples en daarmee het vergroten van onze kennis. Prachtig toch!

Eigenlijk net zo mooi is het feit dat ik een collega van me laat meegenieten met de Whiskywereld. Hij drinkt nog niet zo lang single malt Whisky maar hij kan het scala aan smaken en geuren wel waarderen. In de afgelopen twee weken heeft hij van mij enkele samples meegekregen. Een Bowmore Tempest Batch #1 en een Balvenie Single Barrel Cask #1544 gingen mee en toen hij enthousiast de lege flesjes terug kwam brengen heb ik hem ook nog maar een Millstone PX Cask meegegeven. Een super Whisky om te ervaren wat het toevoegen van water met geur en smaak kan doen. Ik ben benieuwd naar zijn ervaringen.

Zeg nou zelf. Whisky is meer dan alleen een sterke drank, sterker nog, het is een hobby. Hoe bijzonder zo'n hobby kan zijn wordt in de documentaire uitvoerig beschreven met als bijzonder hoogtepunt het nieuws dat de meest gewilde Whisky verzameling ter wereld is opgekocht door de Nederlandse Whiskykenner en investeerder Michel Kappen. De beroemde Valentino Zagatti collectie wordt de komende 10 jaar in een museum ondergebracht bij Scotch Whisky International te Sassenheim.

Zie hier het persbericht dat Gwen Op haar Facebook pagina plaatste. Wéér een bewijs van hoe de Whiskyhobby leeft in ons land.

 

Share
comments
2020  Whisky Oss